Wethouder Tytsy Willemsma
reikt Waddengoud uit aan
Stichting Oan ‘e Dyk

Zaterdag 1 mei reikte wethouder Tytsy Willemsma van gemeente Dongeradeel het Waddengoud uit aan Stichting Oan ‘e Dyk in Paesens-Moddergat. De wethouder overhandigde Harm-Jan Wilbrink en Anshin Schröder van de stichting een Waddengoudschild en – certificaat. Hiermee is Oan ‘e Dyk de eerste toeristische dienst die het Waddengoud keurmerk draagt. Oan ‘e Dyk verzorgt culinaire wadlooptochten en natuurexcursies op de Waddenzee. In de ochtend konden bezoekers ervaren wat de wadloopactiviteiten van Oan ‘e Dyk inhouden. De stichting verzorgde namelijk een vogelexcursie in het buitendijksgebied in samenwerking met vogeldeskundige Hans Gartner. In de middag opende de voorzitter van Stichting Waddengroep, Pieter Krabbendam, de feestelijke bijeenkomst waarna Tytsy Willemsma de uitreiking voltrok.

Streekproducten
‘Oan ‘e Dyk houdt zich bezig met stilte, bezinning en bewust omgaan met alles om je heen. Een behoefte die voortkomt uit het zoeken naar zaken van waarde en authenticiteit. Oan ‘e Dyk laat je als bewoner van dit gebied met andere ogen naar je eigen omgeving zien. Daarbij werkt de stichting zoveel mogelijk met streekproducten uit de regio. Dat is wat Oan ‘e Dyk doet en dat is erg belangrijk’, aldus Willemsma. Harm Jan Wilbrink was erg blij met deze bekroning op hun werk. ‘Toen Anshin en ik drie jaar geleden naar Paesens-Moddergat verhuisden kende ik nog niet de pracht van het wadlopen. Na de eerste keer het geprobeerd te hebben was ik verkocht en wilde ik maar één ding: wadloopgids worden. En nu nemen we het Waddengoud in ontvangst voor onze culinaire natuurarrangementen die we in drie jaar tijd hebben ontwikkeld tot meer dan alleen wadlopen. Een stimulans om ons concept verder te ontwikkelen’. Na de uitreiking maakte het publiek kennis met de streekproducten uit de Waddenregio die Oan ‘e Dyk aanbiedt tijdens hun natuurtochten. Bezoekers proefden producten als kokkels, schapenkaas, vlier- en duindoornfrisdrank, speltbier en – koekjes.

Waddengoud
Stichting Waddengroep, eigenaar van keurmerk Waddengoud, heeft tot doel om de regionale economie in het Waddengebied op een duurzame wijze te stimuleren. Het toegankelijk maken van het keurmerk voor toeristische diensten moet hieraan een steentje bijdragen. ‘Een toeristische dienst is Waddengoudwaardig als ze hun klanten een typische en complete Waddenbeleving bieden gekoppeld aan streekproducten uit de regio. In geval van Oan ‘e Dyk zijn dat de prachtige tochten op het Wad die beginnen bij het authentieke dorpje Paesens-Moddergat, dat onlangs nog is verkozen tot één na mooiste plekje van Nederland. Oan ‘e Dyk zit ook in een gebouw aan de zeedijk dat een rijke cultuurhistorie draagt. Hiervandaan starten de wadlopers.
Daarnaast verzorgen zij het eten en drinken voor hun klanten dat ze invullen met streekproducten uit het Waddengebied’, vertelt Frank Dankmeijer van Stichting Waddengroep.

www.waddengoud.nl